Темата за местенето на ученици от гимназия в гимназия, която често

...
Темата за местенето на ученици от гимназия в гимназия, която често
Коментари Харесай

Местенето на ученици: При свободно място решава директорът, иначе министърът

Темата за местенето на възпитаници от гимназия в гимназия, която постоянно буди подозрения, още веднъж се повдига в родителските групи. News.bg изследва по какъв начин се случва това във всички етапи на образованието - 1 до 4 клас, прогимназиален и гимназиален стадий.

Над 100 премествания на възпитаници годишно от гимназия в гимназия минават през РУО-София, изясни шефът Ваня Кастрева. По думите й, броя е единствено за случаите, когато в гимназията не е имало свободно място. Във втория вид - при свободно място - родителят подава молба до шефа и може да реалокира ученика.

Изискванията са признати 2019 г. Дотогава преместването над държавния проект банкет можеше да се случи при промяна на местоживеенето, по здравни или обществени аргументи - в този момент към този момент няма такава алтернатива за гимназията - може да бъде изместен единствено и само в случай че ученикът има бал същият или по-висок от последния признат възпитаник.

Тук се отварят две варианти - родителят написа до шефа, което не стига до управителните органи - РУО и МОН. Във втория - когато няма свободно място - решението се взема от министъра, в този случай родителят написа до учебното заведение, шефът написа до РУО, те до министъра, образува се специфична комисия. Изискването е ученикът да е равнопоставен на другите възпитаници, само че има деца, които се връщат от чужбина и няма по какъв начин да имат оценки от НВО, в тези случаи пълномощията са още веднъж на министъра, разясни Кастрева. Много непредвидимо и много друго се връщат възпитаници от чужбина - нормално в летния интервал, само че този развой, и надлежно този брой деца, мъчно се възнамерява и се предвижда, сподели още Кастрева.

Съгласно Наредба 10 възпитаник не може да бъде изместен в друго учебно заведение преди приключването на първия образователен период или 30 дни преди привършване на образователната година заради срочните оценки, не може да се сменя специалност, за задачата са нужни причини и документи. Във всички случаи преместването на учениците от клас в клас и от учебно заведение в учебно заведение постоянно е по избор на родителите.

Най-често настояванията по тази причина са свързани със промяна на местоживеенето - от 1 до 7 клас.

Особени случаи са настояванията за премествания от страна на други родители на възпитаник с недобро държание. По думите на Ваня Кастрева тези случаи към този момент в София съвсем ги няма, защото преместването се счита за последна глоба. Последните години се работи с децата, защото мярката за пренасяне се оказала недобра. Преместване в друго учебно заведение е последна степен - първата е забележка, втората - предизвестие. От 1 до 4 клас не се постанова глобата пренасяне в друго учебно заведение.

Процедурата става с решение на Педагогическия съвет и най-после началникът издава заповед за нарушение на разпоредбите - отговорностите на учениците са регламентирани в закона и в някои от наредбите и от учебния устав и се изисква съответна процедура, преди това обаче учебното заведение би трябвало да е подхванало всички ограничения, с цел да има корекции в държанието, да е минал ученикът през обществено подкрепяне, да е извършена среща с родителите. Идеята е да се работи повече с учениците, посочи Кастрева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР